Hoe zorg ik dat mijn pmu zo lang mogelijk mooi blijft zitten?

Je pmu-behandeling zit erop en alles is naar wens verlopen. Eindelijk heb je de wenkbrauwen, eyeliner of lippen waarvan je droomde. De volgende stap is dan om je permanente make-up zo lang mogelijk mooi te houden. Dat kan door je pmu tijdig te laten bijwerken én door de nazorginstructies goed op te volgen, om te voorkomen dat de pigmentkleur gaat vervagen. Krista Meijne van P.M.U. Studio 26 vertelt alles over nazorg in de salon en geeft handige tips voor thuis!

Wanneer is mijn pmu genezen?

‘Om het mooiste resultaat te bereiken, is het belangrijk om de huid eerst goed te laten herstellen. Het genezingsproces van buitenaf duurt ongeveer een week. In deze periode is het behandelde gebied erg kwetsbaar en is het belangrijk om contact met de gezichtshuid zoveel mogelijk te vermijden. Vervolgens gaat de genezing nog zo'n vier weken onderhuids door. Zodra je huid helemaal genezen is, hoef je het verder niet meer te onderhouden. Je kunt er dan alles mee doen. Zelfs na het zwemmen, een regenbui of saunabezoek zit je make-up nog keurig op zijn plek.'

Hoelang blijft pmu zitten?

Ondanks dat de naam 'permanente make-up' doet vermoeden dat de kleur voorgoed blijft zitten, is dat niet helemaal waar. De kleur vervaagt na verloop van tijd grotendeels door het natuurlijke huidvernieuwingsproces. Om je wenkbrauwen, eyeliner of lippen mooi te houden, kun je na ongeveer 1,5 jaar terugkomen voor een opfrisbehandeling. Hierna kun je weer zo'n 1,5 jaar genieten van perfect zittende pmu.

Hoe houd je pmu mooi?

Krista benadrukt dat goede nazorg in de weken na een pmu-behandeling essentieel is. 'Na de pmu-behandeling moet de huid een week lang droog blijven. Het is daarom verstandig om je haar vóór de behandeling te wassen. Ook mag je er ten minste tien dagen niets op smeren. Geen crème of make-up dus, en je mag nog niets bijtekenen. Wel kun je een speciale zalf van Bepanthen smeren om het huidherstel te bevorderen. Deze gebruiken we ook in de salon.'

Nazorginstructies

– Vermijd minimaal een week lang water en activiteiten waarbij je gaat zweten, zoals een saunabezoek of sporten. Zorg dat je 30 dagen lang niet zwemt in het zwembad of zeewater.
– Blijf daarnaast uit de zon en ga niet onder de zonnebank.
– Smeer de gepigmenteerde huid één à twee keer per dag in met een laagje Bepanthen (pas op: smeer niet te veel bij de ogen) met schone handen of een schoon wattenstaafje.
– Zorg dat er tien dagen lang niets op de behandelde huid komt (geen make-up) en vermijd scrubben voor minstens een maand.
– Raak het behandelde gebied niet aan en krab geen losse velletjes of korstjes weg. Deze laten vanzelf los.
– Wrijf het behandelde gebied drie tot vier weken niet droog, maar laat het aan de lucht drogen of dep het voorzichtig droog met een tissue.
– Wanneer je ogen gezwollen zijn na de behandeling, kun je deze koelen met bijvoorbeeld een zak bevroren doperwten. Let op dat je dit niet op de blote huid doet, maar plaats er bijvoorbeeld een tissue tussen om het droog te houden.
– Wees na de lippigmentatie voorzichtig bij het tandenpoetsen en smeer je lippen voorafgaand in. De eerste uren na de behandeling kun je het beste door een rietje drinken.

Begeleiding van begin tot eind

Wil je meer informatie over pmu en het onderhouden hiervan? Krista Meijne van P.M.U. Studio 26 voorziet je graag van een deskundig advies en begeleidt je het hele proces van begin tot eind. Zo ben je verzekerd van het allerbeste resultaat en pmu dat volledig naar wens is.